Сайт за безплатни обяви

Няколко исторически паралели за СВО в Украйна с Руско-турската война от 1877-78

Няколко исторически паралели за СВО в Украйна с Руско-турската война от 1877-78

  • Тодор Ангелов
  • 19 Юни 2022 07:43
  • 11

Руско-турската война от 1877-78 г. започва не много успешно.

Защото по принцип руският елит не искаше да започва война.

Нали една военна операция непременно ще удари обичайния ход на живота и търговията.

Но на Балканите в продължение на няколко години има въстание срещу турците, руските доброволци отиват на Балканите при генерал Черняев да се бият за  братята.

 Императорът наистина не е искал да се замесва в конфликта, още повече, че повечето от двора и министрите са против, но самата ситуация, когато се извършва унищожаването на православните българи и сърби, и руският цар управлява най-голямата православна държава, въпреки това е принуден да действа.
 
Руската армия не е била напълно готова за война.

Преди това руската армия се бие в Туркестан, където се формира специална тактика - отряди от 300-500 стрелци, до сто казаци и 5-8 оръдия, доста успешно щурмуваха селища или разпръснаха пет пъти по-големи вражески отряди .

Но на Балканите руската армия беше изправена пред пълноценна армия по европейски стандарт. Турците били въоръжени с най-новите английски оръдия и оръдия.

Всичко това е доставено от Великобритания, както и английските инструктори, които обучават турците. Великобритания, от друга страна, отпуска пари на Портата, за да продължи войната по-дълго.

Руската армия, освен бойните загуби, претърпя сериозни небойни загуби поради лоша подготовка в тила. Много болни, много измръзнали от зимата (четем например „Писма на свещеник от похода 1877-78” на Бакхус Гуриев).

 Скобелев например взел пари назаем от собствения си баща. Да купи кожуси за войската си, защото не бяха подготвени за войната.

 Англия не се намесва пряко във войната, но се опитва да окаже натиск върху Русия дипломатически и финансово.

Помощта на Лондон беше толкова очевидна за всички в руската армия като цяло, че дори прости казаци пееха за турците, на които „английската леля нямаше време да окаже помощ“.

Като цяло Виктория каза, че ако руснаците победят, ще го приеме като лична обида.

В Русия традиционно ясно се проявяват две групи. Едните доброволци  помогнаха на армията да събира колети за бойци и доброволци.

Други в столичните салони се караха на некадърния цар, заради който сега порядъчни хора не могат да отидат в Европа.

Достоевски в своя дневник отбелязва:

„Те сега крещят в един глас за стагнацията на търговията, за кризата на фондовия пазар, за падането на рублата. Но ако тези борсови търговци бяха толкова далновидни, че да разберат нещо извън тяхната сфера, тогава те самите щяха да се досетят, че ако Русия не беше започнала настоящата война, щеше да е по-лошо за тях. За да има „дела“, дори разменни, е необходимо нацията наистина да живее, тоест истински жив живот и да изпълнява естественото си предназначение, а не да бъде поцинкован труп в ръцете на борсови посредници..."

Какво се случи след това, всеки знае. Руската армия традиционно, въпреки съпротивата на врага и мудността на държавната машина, разби врага. Първо в тежки битки, после психологически. Турците бягаха. Руснаците стояха пред стените на Константинопол.

 Беше възможно и необходимо да се превземе града, но в Санкт Петербург си мислеха - няма ли това да стане претекст за война с Англия?

И те не посмяха да превземат града и докато мислеха и се чудеха,  британската ескадра влезе в Мраморно море.

 По принцип, десантна операция в Истанбул никога не е била успешна за никого и британците нямаше да успеят. Но…

Накратко, всичко завърши с преговори, Берлинския договор и пълно дипломатическо поражение на Руската империя. Тоест де факто имаше пълна и безусловна победа на руските оръжия. Де юре дипломатите и елитите не успяха да затвърдят тази победа.

И вместо контрол над проливите, Русия получи само Карс, Батуми и Южна Бесарабия.

Между другото, много често срещан парадокс в историята на Русия: да победите врага, но дипломатите да загубят.

Няма коментари по темата

Напиши коментар