Сайт за безплатни обяви

Витамин К се оказа ключов за здравето на белите дробове

Витамин К се оказа ключов за здравето на белите дробове

  • БТА
  • 14 Авг 2023 06:51
  • 107


Липсата му води до астма, ХОББ, хрипове

Хората с ниски нива на витамин К в кръвта са по-склонни към проблеми с белия си дроб, както и да се оплакват от астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и хрипове, сочат резултатите от ново изследване на учени от Дания, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Витамин К се съдържа в зелените листни зеленчуци, растителните масла и зърнените култури. Той участва и в съсирването на кръвта. Изследователите обаче знаят много малко за ролята му за здравето на белия дроб.
Учените казват, че новите открития не променят настоящите препоръки за прием на витамин К, но подкрепят по-нататъшни изследвания, за да се установи дали някои хора биха имали полза от съдържащи го добавки.

Изследването е проведено от екип изследователи от Университетската болница в Копенхаген. В него са участвали 4092 души на възраст между 24 и 77 години, живеещи в датската столица.

На доброволците са направени белодробни изследвания, взети са им кръвни проби и са отговорили на въпросници, свързани със здравето и начина си на живот. Кръвните тестове включват маркер за нивата на витамин К в организма.

Оказва се, че хората с ниско ниво на витамин К имат средни и ниски показатели, свързани с функционирането на белия дроб, както и са по-склонни да се оплакват от ХОББ, астма или хрипове.

"Вече знаем, че витамин К играе важна роля за кръвта, а изследванията показват, че е важен и за здравето на сърцето и костите. Много малко обаче са проучванията, посветени на витамин К и белия дроб. Доколкото ни е известно, това е първото подобно изследване сред голяма група хора. Резултатите сочат, че витамин К може да играе роля в поддържането на белия дроб здрав", казва доктор Торкил Ясперсен.

Експертът обаче подчертава, че получените данни от проучването не променят настоящите препоръки за прием на витамин К, но подсказват, че има нужда от повече изследвания дали има пациенти, като тези с белодробни заболявания, които биха могли да се възползват от добавка с него.

Данните от изследването са публикувани в "ERJ Open Research".


Няма коментари по темата

Напиши коментар