Сайт за безплатни обяви

Lитиевияt триъгълник - Чили, Аржентина, Боливия

Lитиевияt триъгълник - Чили, Аржентина, Боливия

  • Тодор Ангелов
  • 16 Май 2022 16:23
  • 165

Покачването на цените на лития отразява фундаменталните проблеми на недостига на редкоземни метали в света.

Развитието на тех. индустрии сега е свързано до голяма степен с този метал. Аржентина и Чили спряха доставките на литий за Русия.

Какво се случва сега в "литиевия триъгълник" - Чили, Аржентина, Боливия?

В Чили тръжният процес приключи в началото на годината и бяха подписани 20-годишни договори с две компании - китайският производител на автомобили и акумулатори BYD и чилийската компания Servicios y Operaciones Mineras del Norte S.A., собственост на конгломерата Err?zuriz . Договорите на стойност 41 милиона долара позволяват добиването на 160 000 тона литий.

Южнокорейската стоманодобивна компания Posco обяви на 21 март 2022 г., че започва нов проект за добив на литий в Аржентина. Южнокорейските литиеви предприятия постигнаха големи крачки от 2019 г. и ходът на Posco ще засили икономическия растеж, който литият даде на Южна Корея. Posco инвестира 4 милиарда долара в добив на литий в Аржентина.

Китайският консорциум TBEA спечели наведнъж шест конкурента в боливийския търг. Германският консорциум ACI Systems GmbH не успя да получи достъп до литий. Според китайския посланик в Боливия Лианг Ю потреблението на Китай ще достигне 800 000 тона литий годишно до 2025 г. Запасите от литий в басейна на Уюни са най-малко 21 милиона тона.

 Китай получи литий от Чили и Боливия, Корея от Аржентина.

На този фон САЩ спешно трябва да търсят източници на литий. Като опция могат да се използват находищата на Мексико. Но мексиканският конгрес в края на април прие закон за национализация на литиеви находища, както съобщава Ройтерс. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че всички договори в литиевия сектор ще бъдат предоговорени.

Повече от десет чуждестранни компании имат право да проучват потенциални находища на литий. Най-големият сред тях е Bacanora Lithium, който се контролира от китайската фирма Ganfeng Lithium Co. Тъй като влиянието на САЩ върху политическото ръководство на Мексико е много силно, може да се предположи, че национализацията е само подготовка за продажба на едро. Въпреки че Китай няма да отстъпи тук без бой.

САЩ имат друга възможност - собствените си ресурси. Проектът за добив на литий в Невада е в състояние да произвежда до 25% от световното производство годишно. Запасите от кобалт в Минесота и редица съседни щати възлизат на около милион тона, а Калифорния може да се похвали с най-богатия добив на редкоземни елементи в Западното полукълбо.

Защо САЩ не са използвали тези ресурси преди? Добивът на кобалт, литий и редкоземни елементи е много мръсна индустрия. Това до голяма степен нарушава зелената програма, към която се придържа американското политическо ръководство.

Доскоро за Русия беше изгодно да купува литий в други страни. Но ако е необходимо, е възможно да се създаде производство в Завитинското находище в Забайкалия, както и в полета в Мурманска област. Има проект за добив на литий в находище Ковикта (Иркутска област). Докато тези проекти не са принудени. На този фон интересът на афганистанското ръководство към реализирането на проекта за доставки на газ през територията на Афганистан за Пакистан и Индия става все по-конкретен. Афганистан има едно от най-големите находища на литий в света. И ако руското ръководство успее да постигне споразумения, това ще реши както проблема със стабилизирането на региона на Централна Азия, така и доставката на литий за Руската федерация.

Няма коментари по темата

Напиши коментар