Сайт за безплатни обяви

 „Путин, вкарай войските“ и прогони миротворците на ООН от Демократична република Конго

„Путин, вкарай войските“ и прогони миротворците на ООН от Демократична република Конго

  • bgnote
  • 28 Юли 2022 07:32
  • 19

 Докато вниманието на целия свят е приковано към Украйна, в центъра на Африка се развиват интересни събития.  В Демократична република Конго избухнаха масови протести и погроми срещу мироопазващата мисия на ООН в страната.

 Официалната причина беше изтичане на информация за въоръжаването на местни младежи от ООН.  Фактът, че миротворците не само се провалят в мисията си, но и разпалват конфликта в източната част на страната, предизвика мащабни акции на недоволство и протести.

 За два дни загинаха най-малко 15 души, 50 души бяха ранени.  Сред убитите бяха трима миротворци на ООН (убийството на двама индуси беше надеждно потвърдено).  Бунтовниците превзеха летището в Гома на границата с Руанда, а в Бутембо бушуват бунтове.  В социалните мрежи се публикуват призиви за линчуване на служители на ООН (буквално „Търсете ги във всички райони на града“).


 На този фон все по-често се чува искане за въвеждане на трета сила – и при това говорим преди всичко за Русия. Може да се отнасяме противоречиво за ролята на “ЧВК Вагнер” в Мали и Централноафриканската република, но за Демократична република Конго, където всъщност войната се води от 1997 г., има заявка за разрешаване на дългогодишния конфликт по аналогия с Централноафриканската република.

Молбата „Путин, ела и въведи порядък“ все по-често се чува по улиците.

Няма коментари по темата

Напиши коментар