Сайт за безплатни обяви

Светът накратко

Светът накратко

  • Тодор Ангелов
  • 16 Май 2022 16:21
  • 110

Ръководителят на ДНР Пушилин подписа указ за национализиране на всички железопътни, водоснабдителни и енергийни съоръжения в украинските територии, които бяха под контрола на ДНР. Същото важи и за имуществото на банките: ценностите, открити в техните сейфове, банкомати и трезори, ще бъдат прехвърлени в собственост на Централната републиканска банка на ДНР.

След присъединяването си към НАТО шведските власти не планират да поставят на нейна територия ядрени оръжия или военни бази на други страни от алианса.

Ако Европейската комисия иска да приеме предложението за налагане на петролно ембарго, тя трябва финансово и физически да гарантира, че това няма да навреди на унгарския народ или държава, каза унгарският външен министър Сиярто, като същевременно настоя да осигури 100% енергийно снабдяване на държавата.

Според експерти на Световната банка до края на 2022 г. цените на енергията ще се повишат с над 50%, а неенергийните стоки с 20%.

Властите в Шанхай обявиха поетапно премахване на ограниченията срещу COVID до края на юни.


Швейцарците на референдум подкрепиха "данъка Netflix". Инициативата ще задължи стрийминг услугите да отделят 4% от годишния си оборот за подкрепа на швейцарската филмова индустрия, а друга ще увеличи приноса на страната към финансирането на Европейската агенция за защита на външните граници.

Заводът на Renault, който стана собственост на Москва, ще произвежда автомобили с марката "Москвич", каза Собянин.

Сделката за национализиране на активите на Renault, включително АвтоВАЗ и московския завод Автофрамос, който сега ще произвежда Москвичи, предполага възможността за обратно изкупуване на дела от чуждестранен концерн през следващите шест години.

Резултатът от иранската ядрена сделка може да бъде постигнат много бързо, Москва би го приветствала, каза Рябков.

Будапеща търгува по затворени канали с ЕС за ????компенсации в замяна на подкрепа за санкции срещу Русия. „Въпрос на цена“, казва унгарски служител. Европейската комисия преговаря с унгарското правителство за европейска инвестиционна програма, която да намали зависимостта на страната от руската енергия, пише испанският вестник El Pais.

След въвеждането на паспорта за ваксина в Австралия, сега се създава паспорт за работа/кариера, технологии и дигитални умения. Австралия е най-"напредналата" страна в насърчаването на "новото нормално".


Австрия уважава решението на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, но самата ще остане неутрална страна, заяви австрийският външен министър Шаленберг.

Европейската комисия понижи прогнозата за растеж на БВП в еврозоната за 2022 г. до 2,7% (от предишните 4%)

Geely, JAC, Haval, KIA, Genesis и Hyundai получиха нови сертификати за одобрение на типа превозно средство (OTTA). Документите позволяват продажба на автомобили в Русия, които не се произвеждат в Русия или страните от ОНД, а във фабрики в Китай и Южна Корея.

McDonald's напуска руския пазар, започна разпродажбата на руския бизнес.

Джон Кърби: Администрацията на Байдън доставяше оръжие много преди нахлуването в Украйна. Първият милиард долара, които президентът отпусна за Украйна, наистина включваше помощ със смъртоносни оръжия... Съединените щати, Канада, Великобритания и други съюзници помогнаха за подготовката на украинците.

Съединените щати изнасят храни от територията на Украйна, според официалната версия, за да спасят света от глад, а всъщност - за да попълнят запасите си. Износът на зърно, може вече да провокира глад в европейска държава до есента и тези проблеми ще трябва да бъдат решени от този, който ще представлява властите в този регион - в момента Зеленски.

За сметка на „безвъзмездните“ оръжейни доставки за Украйна, САЩ планират да изнесят 20 милиона тона зърно, което включва реколтата и хранителните запаси на самата Украйна. Ако тази операция бъде успешна (засега не е възможно да се изнася много през Румъния), Украйна ще бъде икономически „изгорена земя“.

Няма коментари по темата

Напиши коментар