Сайт за безплатни обяви

Шефът на австрийския парламент уличи Кирил Петков в лъжа

Шефът на австрийския парламент уличи Кирил Петков в лъжа

  • Епицентър.бг
  • 11 Окт 2023 09:42
  • 85

Виена не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген. Това стана ясно на срещата между президента Румен Радев и председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, съобщи прессекретариатът на президента. Австрийският държавник е на посещение у нас по покана на българския си колега Росен Желязков.

Припомняме, че на 29 септември, петък, Кирил Петков обяви във видеообръщение от Виена, че още в понеделник, 2 октомври, "ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ще внесе законопроектите за реформа в службите за сигурност." Обръщението му беше разпространено от пресцентъра на ПП и публикувано във Фейсбук страницата на Петков.

"Днес сме в Австрийския парламент, имах срещи с депутати от управляващите партии, опозиционните партии и темата за Шенген, а най-важното за Шенген е темата "Сигурност" - сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство", отбеляза Петков. 

"Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи - нека заяви защо, ако иска - нека не бавим нито ден повече, защото отговорността е огромна и е пред всички нас", заяви Петков. 

Както се вижда от видеото, Петков ясно обвързва проблема с Шенген със законите за реформа на службите, които предизвикаха достатъчно скандали на много нива в България. Днес от думите на Волфганг Соботка излиза, че в твърденията на Петков няма нищо вярно.

На всичкото отгоре, във въпросния понеделник стана ясно, че с неадекватното си поведение във Виена Петков е провалил посещението на премиера Денков в Австрия на 4 октомври и то е отложено за 24 октомври, както информира пръв Епицентър.бг.

В качеството си на председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, миналата седмица Петков се самокомандировал до Виена, уж за да разговаря на високо ниво за австрийското вето върху приемането ни в Шенген. Никой не го е пращал и с никого не е консултирал визитата си, но като шеф на комисия той има право да прояви самоинициатива. 

Във Виена обаче Петков се държал така неадекватно, че буквално вбесил австрийците, а канцлерът Карл Нехамер тутакси "заболял" от грип и така визитата на премиера Денков в сряда е провалена, разкриха наши дипломати пред Епицентър.бг.

Няма коментари по темата

Напиши коментар