Сайт за безплатни обяви

Учебниците по история

Учебниците по история

  • Никита Михалков
  • 30 Авг 2023 07:36
  • 366

Разбира се, в никоя суверенна държава учениците няма да бъдат научени, че историята на страната им е била ужасно зло, те ще защитават своите възгледи и интереси. Всеки има своята истина. Но вероятно има неща, които могат да се нарекат, така да се каже, мерило за истината. Според мен едно от тях е отношението към Втората световна война.

Съдейки по историческите учебници на балтийските страни, те не се смятат за победители във Втората световна война и са сред губещите, защото попадат под управлението на СССР.
За французите, войната са я завършили американците, които използвайки атомни бомби, са накараха Япония да капитулира.

За британците „приносът на Русия във войната беше, разбира се, безценен, но тя участваше само на Източния фронт. Прекият принос на Москва към усилията на Лондон е бил нулев , а участието на Съветите в общата стратегия на съюзническа е било ограничено до искания за доставки на ресурси или незабавно десант (на англо-американците) във Франция.

За поляците на първо място  е важно да покажат, че Втората световна война започва с германското нападение над Полша. Но основният акцент е върху вината на Москва: „Нападението срещу Полша се състоя на 1 септември 1939 г., а 16 дни по-късно Съветският съюз окупира източната част на страната. Москва се ръководеше от пакта Молотов-Рибентроп.” (https://youtu.be/GD-jX2ffmyc)

А ето как китайците, между другото, обръщат внимание на факта, че "след Мюнхен СССР окончателно загуби доверието на Великобритания и Франция, проектът за създаване на колективна сигурност се провали". Те пишат, че поради невъзможността да се изгради антихитлеристка коалиция, СССР е бил принуден да сключи пакт за ненападение с Германия. Това споразумение, както е отбелязано в учебника, позволи на социалистическата власт да спечели време за подготовка за война.

Няма коментари по темата

Напиши коментар