Сайт за безплатни обяви

Русия разполага войски, самолети и кораби в Никарагуа

Русия разполага войски, самолети и кораби в Никарагуа

  • bgnote
  • 19 Юни 2022 15:15
  • 32

Русия казва, че мярката е „рутинна“ и войските ще бъдат в Никарагуа с цел обучение, правоприлагане или спешна реакция.

Правителството на президента на Никарагуа Даниел Ортега разреши на руски войски, самолети и кораби да се разположат в Никарагуа с цел обучение, правоприлагане или реакция при извънредни ситуации.

В указ, публикуван тази седмица и потвърден от Русия в четвъртък, Ортега ще позволи на руските войски да изпълняват задълженията си по правоприлагане, „хуманитарна помощ, спасителни и издирвателни мисии при извънредни ситуации или природни бедствия“.

Правителството на Никарагуа също разреши присъствието на малки контингенти от руски войски за „обмен на опит и обучение“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза пред руския вестник Sputnik, че мярката е „рутинна“.

„Говорим за рутинна – два пъти годишно – процедура за приемане на закон на Никарагуа за временно допускане на чуждестранен военен персонал на нейна територия, за да се развие сътрудничество в различни области, включително хуманитарни и спешни реакции, борба с организираната престъпност и трафик на наркотици“, каза Захарова.

Никарагуа също така заяви, че ще позволи присъствието на „морски и въздушни кораби на силите“ на Венецуела, Хондурас, Гватемала, Доминиканската република, Куба, Мексико, Ел Салвадор и Съединените щати. Разрешението е валидно за втората половина на 2022 г., според доклад на руската държавна агенция Тасс.

Ортега е верен съюзник на Русия от дните си в ръководството на революцията от 1979 г., която свали диктатора Анастасио Сомоса. Ортега беше президент от 1985 до 1990 г., преди да бъде преизбран на власт през 2007 г.

Десетки политически опозиционни лидери бяха арестувани, включително повечето от потенциалните кандидати за президент, в месеците преди преизбирането на Ортега за четвърти пореден мандат миналата година. Правителството му затвори десетки неправителствени групи, които той обвинява, че работят от името на чужди интереси, за да дестабилизират правителството му. Десетки хиляди никарагуанци са прогонени в изгнание.

Няма коментари по темата

Напиши коментар