Сайт за безплатни обяви

Путин обяви частична мобилизация в Русия

Путин обяви частична мобилизация в Русия

  • bgnote
  • 21 Септ 2022 09:54
  • 11

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия в реч, предавана на живо по руската държавна телевизия. Ще използваме всички средства, за да защитим Русия - това не е блъф, подчерта руският президент.

Руският президент Владимир Путин подкрепи предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация за провеждане на частична мобилизация в страната и подписа съответния указ. „Смятам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Руската федерация“, каза той. Путин добави, че вече е подписал съответния указ. Дейностите по мобилизация ще започнат още днес.

Гражданите на Русия могат да са сигурни, че териториалната цялост и независимост на нашата страна ще бъдат защитени с всички налични страни, вярваме във вашата подкрепа - с тези думи се обърна Путин към руския народ. На военна служба в рамките на частичната мобилизация в Руската федерация ще подлежат само граждани от запаса, преди всичко тези с опит, заяви руският президент.

Путин каза, че основната цел на спецоперацията в Украйна остава непроменена - освобождаването на цялата територия на Донбас. Президентът възложи на Министерството на отбраната да определи статута на доброволците в страната, той трябва да бъде същият като на офицерите от редовната армия.

"Mобилизираните лица, участващи в спецоперацията, ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, служещи по договор", изтъкна руският лидер. Частичната мобилизация започва на 21 септември.



Основната тема в изявлението е провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Руската федерация. Гласуването е предвидено за периода от 23 до 27 септември.

"След началото на специалната операция, включително на преговорите в Истанбул, Киев реагира положително на предложенията на Русия, но Западът не хареса мира и Украйна получи директно нареждане да наруши споразуменията“, заяви Путин. Относно референдумите, той допълни, че Русия не може да предаде близките си хора и да не отговори на желанието им сами да определят съдбата си.

Владимир Путин предупреди онези, които се опитват да изнудват Русия с ядрени оръжия: „Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че розата на ветрове може да се обърне в тяхната посока“.

Той каза, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

"Специалната операция беше необходима за борбата срещу нацизма в Украйна. Става въпрос за защита на суверенитета и териториалната цялост на Русия и подкрепа на нашите сънародници да определят сами бъдещето си", каза още Путин.

„Целта на този Запад е да отслаби, раздели и в крайна сметка да унищожи страната ни“, каза Путин. Той посочи още, че Западът "вече директно казва, че през 1991 г. са успели да разцепят Съветския съюз, а сега е дошъл моментът за самата Русия да се разпадне на много региони, смъртно враждебни един към друг".

"В рамките на частичната мобилизация на Русия на наборна военна служба ще подлежат само гражданите от запаса, особено тези с опит", добави Путин.

„Ние не можем, нямаме морално право да предаваме близките си хора на разкъсване от палачите, не можем да не откликнем на тяхното искрено желание сами да определят съдбата си“, подчерта руският президент.

"Руснаците могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на Русия ще бъде подкрепена с всички налични средства", допълни Путин. Той допълва, че е започнал ядрен шантаж обяснявайки, че Западът не само поддържа обстрела по АЕЦ в Украйна и но и говори, че западни политици се изказват за възможността срещу Русия да се употреби ядрено оръжие.

На тези, които правят подобни изказвания, искам да напомни, че ние също разполагаме с всякакви оръжия за поразяване, които са по съвременни от тези на страните от НАТО. И при заплаха за нашата страна и за защита на Русия, ние безусловно ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф", заяви Путин.

Няма коментари по темата

Напиши коментар