Сайт за безплатни обяви

Нов регламент на ЕС разреши използването на насекоми в храните

Нов регламент на ЕС разреши използването на насекоми в храните

  • гласов
  • 24 Ян 2023 17:00
  • 403

Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза в сила от днес. Според новия регламент домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах, съобщава ДПА.

До дни ще бъде разрешено и използването на ларвите на житната плесен. Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми.

Този вид нововъведение в хранително-вкусовата индустрия се определя като "нова храна". Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прах. Те също така ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени продукти и шоколад.

В началото на 2021 г. Европейската комисия реши да одобри брашнените червеи като първото насекомо, което може да се използва за храна в Европейския съюз. В интервю в сайта на комисията, публикувано на 2 юни 2021 г. Рафаел Перес, ръководител на екипа за нови храни в генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“, обсъжда стъпките за разширяване на хранителния избор на потребителите в ЕС, нарастващата роля, която насекомите ще играят като част от по-здравословния и по-устойчив хранителен режим, както и ползите за околната среда през следващите години.


Защо се разрешава употребата на насекоми като храна?

След неотдавна издаденото разрешение брашнените червеи вече се считат за „нова храна“. Това са храни, които не са широко консумирани от хората в ЕС преди 15 май 1997 г., когато влиза в сила първият регламент относно новите храни.


След строга научна оценка, извършена от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), държавите членки дадоха зелена светлина на Комисията да позволи на стопански субект в областта на храните, който е подал заявление за такова разрешение, да пусне продукта на пазара на ЕС. 

След това на 1 юни 2021 г. Комисията прие правния акт.

Разбира се, потребителите решават дали искат да консумират насекоми, но тяхната консумация не е нещо ново, тъй като те вече са част от хранителния режим на много места по света.

Безопасни ли са насекомите като храна? 

Да. Новите храни могат да бъдат разрешени само ако не представляват риск за човешкото здраве. След подаване на заявление от дружеството SAS EAP Group продуктът е преминал през строга научна оценка от ЕОБХ. Заключението е, че жълтите брашнени червеи са безопасни.

Бих искал да подчертая, че за тази новоразрешена храна важат правилата на ЕС, уреждащи етикетирането на алергени. С тях се определя списък на 14 алергена, които трябва да бъдат посочвани върху етикетите, като яйца, мляко, риба, ракообразни, а сега и насекоми. Тези правила предоставят на хората, живеещи с хранителни алергии, по-добра възможност да вземат информирани решения и да избягват продукти, съдържащи съставки, към които те са чувствителни.

По отношение на общите здравни проблеми, като например хранителни алергии, ЕОБХ стигна до заключението, че консумацията на жълти брашнени червеи може да доведе до алергични реакции, особено при хора с вече съществуващи алергии към ракообразни и акари. Такива случаи обаче са много малко. 

Как потребителите ще знаят дали в храната им има насекоми?

В проекта на правен акт се определят изискванията за етикетиране на хранителните продукти, които ще съдържат новата храна. Това изискване е в допълнение към изискванията на регламента за етикетирането. 

Накратко, потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят на супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като потребителят ще бъде информиран за точното съдържание на своите покупки. ЕС е непоколебим в ангажимента си за прозрачност.  

Как насекомите в храните и фуражите допринасят за устойчивостта на продоволствената система? 

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) насекомите като храна ще играят водеща роля за справяне с многобройните проблеми, пред които сме изправени и с които ще продължим да се сблъскваме през 21-ви век. Сред тях са нарастващите цени на животинските белтъци, продоволствената несигурност, натискът върху околната среда, нарастването на населението и засилващото се търсене на протеини от страна на средната класа. 

В нашия свят има изобилие от насекоми, които имат високо съдържание на белтъци и хранителни свойства, а освен това те представляват едва 1 % от въглеродния отпечатък на добитъка. Те са идеална хранителна алтернатива, улесняваща преминаването към здравословен и устойчив начин на хранене и допринасяща не само за нашето здраве, но и за доброто състояние на околната среда, а оттам — и за нашето бъдеще. 

Какви са следващите стъпки в тази област?

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) над 1900 вида насекоми сe използват за храна по света. Също както за брашнените червеи, Комисията получи няколко заявления за разрешаване и на други видове насекоми, като например Alphitobius diaperinus larvae (по-малки брашнени червеи), Gryllodes sigillatus (индийски щурец), Acheta domesticus (домашен щурец), Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и Hermetia illucens larvae (черна муха войник) съгласно регламента за новите храни. 

Към днешна дата Комисията е счела 11 заявления за валидни и за всяко от тях ЕОБХ извършва оценка на безопасността. Веднага след като ЕОБХ даде положително становище, Комисията ще пристъпи към процеса на разрешаване. 

През следващите години видовете насекоми, разрешени съгласно регламента за новите храни, ще станат все по-важен източник на алтернативни белтъци, което ще допринесе за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ за устойчива продоволствена система в ЕС и по света.

Източник: Гласове

ПС: И това ли ще допуснем да ни се случи? Ще допуснем ли тази абсолютна гавра с човешкото достойнство и плавното налагане на всякакви форми на сатанизъм под миловидни слова за опазване на природата, планетата и вменяване на вина, че съществуваме, че имаме деца и ги обичаме и искаме нормален живот и нормално бъдеще за тях? Позволихме унижението и гаврата с нас и децата ни по време на т.н. ковид пЛандемия, сега наред е зеленият фашизъм! Веднъж успяха  и ако пак демонстрирате овчедушие и телевизонна тъпота ще ви се случи отново и отново докато ви обезличат, станете просто един QR код, номерче, ненужен бройлер в мета вселената на сатанистите и джендър идеолозите!

Няма коментари по темата

Напиши коментар