Сайт за безплатни обяви

Кратки новини - Китай и Русия в Близкия изток, а Пелоси бяга далеч от Тайван

Кратки новини - Китай и Русия в Близкия изток, а Пелоси бяга далеч от Тайван

  • Тодор Ангелов
  • 31 Юли 2022 07:11
  • 18

Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Яир Лапид, докато бяха в Йерусалим, подписаха декларация за стратегическо партньорство между двете страни;

Документът беше наречен "Йерусалимската декларация". Той подчертава ангажимента на САЩ да подкрепят сигурността на Израел, като САЩ и Израел се ангажират да работят заедно, за да противодействат на стремежа на Иран за ядрени оръжия.

В същото време САЩ не искат, въпреки настояването на израелското правителство, да поставят краен срок за преговорите по ядрената програма на Иран и не желаят да начертаят „червена линия“, пресичането на която ще превърне разговорите за антииранска военна операция в действие.

Генерал-майор Амос Ядлин, бивш ръководител на израелското военно разузнаване, определя тази червена линия като „спусък“ или определена точка, „пресичайки която Иран ще задейства договорен американско-израелски механизъм, който представлява истински, надежден и мощна военна опция.“ Но, както посочва политическият анализатор Бен Каспит в Al-Monitor, в момента няма споразумение между Израел и Съединените щати за такава червена линия по отношение на Иран.

 Що се отнася до сдържането на Китай и Русия в Близкия изток, тук успехът на Байдън също не е голям, даже никакъв.

 Действия на Китай и Русия в БИ:

1Саудитска Арабия вече има обширни търговски и инвестиционни споразумения както с Русия, така и с Китай. Тя не се съобрази със санкциите на Запада срещу Русия.

2Обединените арабски емирства са на пактика Руски "хъб" за капитали и препродажба на петрол

3Египет вече започна изграждането на  Руска АЕЦ( вж в канала)  на стойност 25 милиарда долара.

4 Китай вече контролира голяма част от новата индустриална зона, изграждаща се покрай Суецкия канал.

5Китайски компании строят административната столица на Египет близо до Кайро.

6Китай подписа да построи 1000(!) училища в Ирак.

7Китай  е в напреднал етап на преговори с Катар за разработване на най-голямото газово находище в света и закупуване на катарски газ в дългосрочен план.

8Дългосрочно стратегическо споразумение между Иран и Русия, което вече работи.

9Дългосрочно споразумение между Китай и Иран, за  инвестиране на няколкостотин милиарди долара в иранска инфраструктура в замяна на по-евтин петрол и военноморски аванпостове в Персийския залив.

10 Китай гледа на Израел като на източник на високи технологии и  големите китайски компании непрекъснато увеличават инвестициите си.

11Сирия е на командно дишане от Руското посолство.

12Руския ВПК "пълзящо" измества продажбите на американско оръжие, което означава бъдеща свързаност.

Тоест сащ освен политическо говорене и искания, друго не предлага, докато Русия и Китай работят на терен с пари, хора и ресурси.

На Изток няма глупаци и държавите гледат само изгодата си, политкоректността там не е на мода. Гледа се и силата, т.е реалното проектиране на сила на терен. А тук сащ са също много ограничени.

Прогнозирам безвъзвратно изместване на сащ от БИ и стягане на обръча около Израел.

Самолета с нанси пелоси се отправи към Сингапур.

След като пренощува в Хонолулу, пелоси рязко взе завоя и заяви че ще посети Сингапур, Япония, Малайзия, Корея и т.н..но не и Тайван.

Ние естествено, разбираме че шубето е голям страх...

Няма коментари по темата

Напиши коментар