Сайт за безплатни обяви

Изкуственият интелект ще замени 2,4 милиона работници в САЩ до 2030 г.

Изкуственият интелект ще замени 2,4 милиона работници в САЩ до 2030 г.

  • bgnote
  • 11 Септ 2023 09:32
  • 201

В близките години генеративният изкуствен интелект ще замени хората на милиони работни места в САЩ, прогнозира изследователска компания. Най-засегнати ще се окажат т.нар. “бели якички”.

AI ще замени 2,4 милиона работни места в Съединените щати до 2030 година, според анализаторите от Forrester. Най-тежко ще бъдат засегнати белите якички, тоест офис служителите, занимаващи се с различни видове умствена работа.

В същото време AI ще повлияе по един или друг начин на 11 милиона работни места на трудовия пазар в САЩ, сочи прогнозата, на която се позовава публикация в TechSpot.

Като цяло системите за автоматизация и изкуствен интелект ще заменят 4,9% от работните места в Съединените щати до 2030 г., а 30% от тях ще се обслужват от генеративни AI системи.

Още тази година генеративният изкуствен интелект ще замени около 90 000 работни места, или 9,3% от всички работни места, които ще бъдат заети от системи за автоматизация под една или друга форма.

Анализаторите отбелязват, че колкото по-високо е нивото на образование на работника, толкова по-голямо въздействие ще има генеративният AI върху неговата работа. Заплатите ще следват подобна тенденция: работниците, които печелят по-малко от $60 000 годишно, ще страдат по-малко от тези, които печелят $90 000 или повече.

Източник: technews.bg

Няма коментари по темата

Напиши коментар