Сайт за безплатни обяви

Защо не трябва да увиваме храната в алуминиево фолио

Защо не трябва да увиваме храната в алуминиево фолио

  • bgnote
  • 30 Авг 2023 15:34
  • 331

Ако печете риба, зеленчуци или някакво месо за вечеря тази вечер, има вероятност да увиете храната си в алуминиево фолио. Нещо, което може би не осъзнавате обаче, е, че част от фолиото ще проникне в храната – и това може да е вредно за здравето.

Скорошно изследване на група учени разкри рисковете при използването на алуминий за приготвяне на храна. Този метал не се среща само във фолиото: той е и доста популярен за производството на готварски съдове в развиващите се страни. С него се облицоват тенджери и тигани и се съдържа в някои кухненски прибори, като например големите лъжици за сервиране. В миналото тази роля е изпълнявала медта, но с течение на времето тя е заменена от алуминия, тъй като е по-евтин за масово производство и се почиства по-лесно.

Но докато приготвянето на храна в такива тенджери или тигани не е лошо, поставянето на храната във фолио и след това загряването ? във фурната носи своите проблеми. Това важи особено за кисели или пикантни храни, които се приготвят при високи температури.

Алуминия и здравето

Човешкият организъм може да отделя малки количества алуминий много ефективно. Това означава, че минималното излагане на алуминий не представлява проблем: Световната здравна организация е установила безопасен дневен прием от 40 мг на килограм телесно тегло на ден. Така че за човек с тегло 60 кг допустимият прием е 2400 мг.

Но повечето хора поглъщат много повече от този препоръчителен безопасен дневен прием. Алуминият се съдържа в царевицата, кашкавала, солта, билките, подправките и чая. Използва се в готварските съдове, както описахме по-горе, както и във фармакологични средства като антиациди и антиперспиранти. Алуминиевият сулфат пък се използва като коагулант в процеса на пречистване на питейната вода.

Учените проучват дали прекомерното излагане на материала може да представлява заплаха за човешкото здраве. Така например в мозъчната тъкан на пациенти с болестта на Алцхаймер са открити високи концентрации на алуминий. След като изследват възрастни хора с Алцхаймер и хода на историята на болестта, учените стигат до заключението, че това е модерно заболяване, което се е развило в резултат на променените условия на живот, свързани с индустриализацията на обществото. Тези условия могат да включват повишаване нива на алуминия в ежедневието.

Той носи и други рискове за здравето. Проучванията показват, че високият прием на алуминий може да е вреден за някои пациенти с костни заболявания или бъбречни увреждания и също така намалява скоростта на растеж на човешките мозъчни клетки.

Избягвайте фолио

Като се имат предвид всички тези доказани рискове, е важно да се определи концентрацията на алуминий при готвене. Готварските тенджери и другите съдове обикновено се окисляват, което осигуряват инертен слой, който не позволява на алуминия да се отмие в храната. Проблемът е, че когато ги почистваме, този слой се изтрива. Това лесно се избягва: когато получите нови алуминиеви тенджери, сварете няколко пъти вода в тях, докато основата стане матова. Това създава естествено окисление, което предотвратява отмиването. Може да изглеждат по-хубави, когато са чистички и лъскави, но матовата основа е по-добра за манджите и здравето ви.

Готвенето на храна в алуминиево фолио обаче е друга история – на него няма да можем да създадем този инертен слой, преди да го използваме. А според едно скорошно изследване миграцията на алуминий в храната по време на процеса на готвене с фолио, е над допустимата граница, определена от Световната здравна организация. Тя е значително по-голяма в киселинни и течни хранителни разтвори като лимонов и доматен сок, отколкото в такива, съдържащи алкохол или сол. Нивата на отмиване се повишават още повече, когато към храната, приготвена във фолио, се добавят подправки. Всяко киселинно вещество предизвиква особено агресивен процес, който разтваря слоевете алуминий в храната.

Това изследване показва, че алуминиевото фолио не трябва да се използва за готвене. Вместо това се препоръчват стъклени или порцеланови съдове, когато се приготвят печени ястия. Безопасно е да се увива студена храна във фолио, макар и не за дълъг период от време, защото алуминият все пак ще започне да се отмива в храната в зависимост от съдържанието на съставки като подправки.

Няма коментари по темата

Напиши коментар