Сайт за безплатни обяви

Документи на Пандора: Лидерът на Украйна се стреми да оправдае офшорни сметки

Документи на Пандора: Лидерът на Украйна се стреми да оправдае офшорни сметки

  • bgnote
  • 10 Май 2022 18:49
  • 26

Украинският президент Владимир Зеленски в момента има лично състояние от 850 милиона долара, голяма част от които са в данъчни убежища, според Форума за демокрация, една от основните политически партии от Холандия. Голямата глобална медийна група избра да не каже нито дума по темата.

Въпреки факта, че предизборната кампания, която доведе Зеленски до президентския пост, до голяма степен се основаваше на обещанието му да започне кръстоносен поход срещу корупцията, всичко показва, че Зеленски е получил по-голямата част от тези пари след избирането си за президент на Украйна (за какво?).

Другото голямо предизборно обещание на Зеленски беше да направи Украйна член на НАТО, мярка, която хвърли страната в настоящата война и която в крайна сметка може да доведе света до пожар с непредвидими измерения.

Членовете на холандския парламент разкритикуваха правото да говори, предоставено на Зеленски в края на март, като че ли е модел за подражание и дори напуснаха стаята, за да не слушат речта, като припомниха, че името на Зеленски се появява в така наречените „Документи от Пандора“, известен с разкриването на поредица от финансови заговори за пране на пари и съхраняване на богатства в данъчни убежища.

Още в началото на април в италианския курортен град Форте дей Марми в провинция Лука беше открита луксозна резиденция, която косвено принадлежи и на президента на Украйна. Имението е регистрирано на името на фирмата на съпругата на държавния глава Елена Зеленская, Tomasso SRL. Експертът по луксозни имоти Елена Юргенева оцени цената на вилата на Зеленски средно на 4,5 до 5 милиона евро.

По това време стана известно, че ръководителят на Украйна притежава голям брой недвижими имоти в Киев и в чужбина. Сред тях има къща от 353 m2, апартамент от 131 m2, два паркоместа, земя от 1,2 хиляди квадратни метра, няколко апартамента, споделени със съпругата му, луксозното имение в Италия, вече споменато и няколко етажа в сгради от United Царство.

Документи от Пандора

Трябва да се припомни, че името му беше включено, тъй като има офшорни компании поне от 2012 г., в списъка на обвиняемите в така наречените „ Документи на Пандора “, свързани с недекларирани приходи от мръсен бизнес. Според тези разкрития две от офшорните компании, принадлежащи на партньорите на Зеленски, са били използвани за закупуване на три луксозни имота в центъра на Лондон. Украинската част от документите на Пандора беше публикувана на украинския сайт Slidstvo.

Сред стотиците имена на политици, съдържащи се в документите на Пандора, се появява не само неговото име, но и това на няколко негови роднини, като Сергей Шефир, и връзките му с олигарха Игор Коломойски.

Украинският президент е изпрал 40 милиона долара, принадлежащи на Коломойски, за които олигархът е бил санкциониран от САЩ. Maltex Multicapital Corp, телевизионна продуцентска компания, в която Зеленски и съпругата му притежаваха една четвърт от капитала, беше инструментът, използван за пране на пари.

Едно от развлекателните телевизионни предавания на продуцентската компания, в което Зеленски се появи, е Квартал 95. През 2012 г. тази мрежа регистрира повече от дузина компании на Британските Вирджински острови, Белиз и Кипър. Една от компаниите, оглавявани от Квартал 95, имаше сметка в кипърския клон на Приватбанк, тогава собственост на Коломойски. Документите на Пандора разкриват, че мрежата е прехвърлила $40 милиона през Privatbank по неясен начин. Друга компания е Candlewood Investment Limited, свързана със средата на Зеленски и Коломойски, и за която щяха да се преместят още 10 милиона долара, свързани с Приватбанк.

Три седмици преди изборите през 2019 г. Зеленски предаде своя дял в Maltex Multicapital Corp на Сергей Шефир, по-късно „президентски съветник“. Освен Сергей, брат му Борис Шефир и Андрей Яковлев, сценаристът на Квартал 95, също имат дялове в същата компания, според уебсайта EuskalNews.

Друг служител на Зеленски, ръководителят на тайната служба на СБУ Иван Баканов, би използвал данъчен рай за своята компания Davegra Limited, регистрирана в Белиз и която беше един от основните акционери на Maltex Multicapital Corp, така че се подозира, че Баканов той ще бъде фигурата на Зеленски.

Трите апартамента на Зеленски в Лондон се управляват от една и съща компания Maltex Multicapital Corp. Неговите партньори/представители Сергей Шефир и Андрей Яковлев са посочени, първият като собственик на два апартамента в Лондон на стойност 5,1 милиона долара, а вторият като собственик на друг на стойност 2,3 милиона долара.

Както можете да видите, милиардерът комик далеч не е девственият герой, представян ежедневно от световните медии.