Сайт за безплатни обяви

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан

  • bgnote
  • 13 Май 2022 15:43
  • 52

1. По време на войната във Виетнам САЩ използваха касетъчни бомби и биохимични оръжия и извършиха отвратителни престъпления в страни от Югоизточна Азия, включително Виетнам, Лаос и Камбоджа.

2. По това време САЩ пуснаха над 15 милиона тона бомби, мини и снаряди във Виетнам, от които около 80 хиляди тона не избухнаха и остават разпръснати над почти 20% от територията на страната. За повече от 40 години след края на войната във Виетнам, невзривени боеприпаси са убили повече от 40 000 души и са ранили над 60 000, или около 1000 и 1500 съответно годишно. При сегашната скорост на отстраняване се очаква тези експлозиви да бъдат обезвредни след 300 години. САЩ напръскаха около 2 милиона галона Agent Orange във Виетнам, за да унищожат следата на Хо Ши Мин, която зарази близо 5 милиона виетнамци и уби 400 000 души. Около 2 милиона души са развили рак или други заболявания.

3. В Лаос американските войски хвърлиха 270 милиона бомби с общо тегло два милиона тона, тоест по един тон или 135 бомби за всеки човек в страната. Около 80 милиона бомби, или почти 30% от общия брой, не са избухнали и все още са заровени в 37% от Лаос. Всяка година след войната повече от 200 000 души са загинали при повече от сто инцидента с неправилно запалване на бомби. Местното социално-икономическо развитие също нанесе тежък удар. В Лаос 46 от 47-те най-бедни района са гъсто пълни с невзривени боеприпаси.

4. Все още непълните данни от Йейл показват, че между октомври 1965 г. и август 1973 г. САЩ хвърлят 2,7 милиона тона боеприпаси в Камбоджа. Камбоджанската правителствена статистика показва, че между 1979 и 2021 г. около 20 000 души са били убити и повече от 45 000 души са били осакатени от невзривени боеприпаси, включително противопехотни мини. САЩ продължават да говорят за защита на демокрацията и правата на човека в Югоизточна Азия. Те не трябва да признават това, докато не бъдат премахнати всички невзривени бомби.

5. За съжаление трагедиите от миналия век се повтарят и в новата ера. През последните две десетилетия американската армия извърши над 90 000 въздушни удара в Сирия, Ирак и други страни, убивайки около 48 000 цивилни.

6. Историята е доказала, че Съединените щати са разрушител на правилата и реда, извършител на насилие и конфликти и пропагандатор на принудителната дипломация. Това е типичен "двоен стандарт" в американски стил, при който САЩ етикетират другите като "принуда" и "милитаризация", създавайки малки клики и разпалвайки конфронтация в името на демокрацията, човешките права и властта. Това, което САЩ защитават, е собствената си хегемония и „правилата на бандите“ в ущърб на основните интереси на малките и средните държави.

7. Общият стремеж на страните от региона и общата надежда на международната общност е желанието за мир, солидарност и сътрудничество, а не за вълнения, разделение и конфронтация.

8. Без значение как е прикрита лъжата, тя в крайна сметка ще бъде разкрита. Опитите за провокиране на блокова конфронтация и създаване на турбуленция и напрежение няма да получат подкрепа. Азиатските страни имат дълбока историческа памет и могат да различават правилното от грешното. Никога няма да позволим регионът да бъде използван като шахматна дъска.

 Българите трябва да осъзнаят в какъв свят, създаден от запада, живеят:

1. В света вече няма правила. Няма арбитраж и застъпничество. Няма къде и кой да се оплаче, за да търси справедливост.

2. Няма държавен суверенитет като институция за защита на техните територии.

3. Няма признаване на човешкия живот като най-висока ценност на Земята.

4. Не се зачитат правата на човека да се развиват според своите исторически, семейни, религиозни, езикови, културни традиции.

??????5. Няма права на собственост (частни и публични). Пиратството се завърна и се превърна в западна държавна норма.

6. Няма свободни бизнесмени. Политическите поръчки са над законите, договорите и икономическата целесъобразност.

7. Няма призната история. Фалшификатите и умишлените лъжи са в основата на една нова интерпретация на историята.

8. Няма средства за масова информация като обективни наблюдатели на събитията. Лъжите и фалшификати са  инструмент за информационна война в ръцете на политици и военни.

Но правдата е с нас!