Сайт за безплатни обяви

Болгары в русских не стреляют

Болгары в русских не стреляют

  • Николай Гормалев
  • 09 Септ 2023 11:09
  • 266


Наскоро в западните медии излязоха подробности за скандала, който се случи миналото лято по време на учения на НАТО в Румъния. Самите учения бяха така незначителни, но около тях имаше голям скандал.

В начало се опитаха да го заметат, а след това запазиха мълчание, сякаш се страхуваха да не разкрият страшна военна тайна. Още повече! Беше начителен значителен удар по мита за монолитната сплотеност на войските от алианса.

И това се случи. На ученията на НАТО в Румъния местни организатори поставиха като мишени дървени фигури на руски войници. Така че, така да се каже, ситуацията е възможно най-близка до бойна.

Те обаче не се съобразиха със спецификата на южните си съседи: българските войници и офицери категорично отказаха да стрелят по такива мишени, защото в България народът има свята заповед: „Българин по руснаци не стреля”! И противно на увещанията на организаторите на ученията и натовските власти, офицерите от Българската армия подкрепиха патриотичната позиция на своите войници.

Разбира се, заповедта да не се стреля по мишени с изображения на руски войници не бе от българския министър на отбраната. Най-вероятно дори той е бил раздразнен от този обрат на събитията. Със сигурност управляващият елит на България не е споделял позицията на своите войници.

Но сред обикновените хора тази инициатива получи общо одобрение. Тук свято се помнят героите на Шипка и подвизите на руските войници, заплатили с кръвта си свободата на тази страна.

Българският политолог Георгий Коларов коментира тази новина: „България е единствената източноевропейска страна, извън рамките на бившия СССР, в която хората могат да се похвалят с владеене на руски език, тъй като са възпитани на основата на ценностите. на руската култура: както Златния, така и Сребърния век и социалистическия реализъм "

Коларов говори не само за духовното, но и за кръвното родство на нашите народи. Той подчертава, че „много граждани на страната (включително войници и офицери от българската армия) или имат руски майки, или жени.

По време на социализма стотици хиляди българи са работили години наред в Русия, включително в Сибир, и са направили прилично състояние. И ако детето им е попаднало в армията, не може да се очаква да стрелят по руските военни - нито по нарисуваните им мишени, нито по тях на живо. Българите са най-големите приятели на Русия.

НАТО никога не е имало истинско доверие на българите. И сега, след инцидента с „руските мишени“, нивото на това недоверие се увеличи значително. Брюксел вече нарича българските подразделения на алианса „троянския кон на Русия в НАТО“.

Но не само българите попаднаха под „шапката на Брюксел“. През последните дни нивото на недоверие на ръководството на алианса към Турция значително се повиши. Тук всичко е много по-сериозно, отколкото в историята с мишените. Анкара купува от Русия системи за противоракетна отбрана С-400.

Вече е направен аванс и Ердоган каза, че сделката ще бъде завършена. И това е само началото. Всеки професионален военен ще ви каже, че въвеждането на С-400 в системата за противоракетна отбрана на Турция води до пълен отказ на Анкара да сътрудничи с НАТО в тази област.

Следователно митът за „монолитното единство“ на алианса днес не издържа на критика. И ако Тръмп започне да говори за многомилиардните дългове на Германия за поддържане на НАТО, тогава краят може да е тъжен за целия Северноатлантически блок.

Между другото, историята на българския „военен бунт” завърши доста мирно. Румънските организатори се извиниха и смениха мишените. След което стрелбата продължи.


Източник: https://kubnews.ru/obshchestvo/2017/09/19/bolgary-v-russkikh-ne-strelyayut/

Няма коментари по темата

Напиши коментар