Сайт за безплатни обяви

Банки следят сметките на клиентите си, за да изчисляват въглеродния им отпечатък

Банки следят сметките на клиентите си, за да изчисляват въглеродния им отпечатък

  • Обективно
  • 03 Ное 2023 10:20
  • 186

Британската банка NatWest беше обвинена в „проникване в личното пространство“ на клиентите си, след като стартира нова функция, която претърсва акаунтите им, за да проследи техния въглероден отпечатък.

„Проследяване на въглеродния отпечатък“ в мобилното приложение на банката използва данни за транзакциите на своите клиенти, за да направи предложения как да намалят въглеродния си отпечатък въз основа на техните навици за пазаруване.

Според  The ??Telegraph банката казва на клиентите си да обмислят да поправят дрехите си, вместо да купуват нови артикули, и да започнат да пият растителни алтернативи на млечните продукти. NatWest описва начини, по които клиентите могат да променят храненето си, за да станат по-екологични, като например да станат вегетарианци.

Банката също призовава клиентите си да споделят пътуванията с кола, да перат дрехите си в студена вода и да изключват сушилните.

Под разходната част на приложението клиентите на NatWest получават информация за въздействието на  покупките им върху отделяните в атмосферата въглеродни емисии.

Случаят във Великобритания не е изолиран. В България също стартира такава услуга. ЦКБ съвместно с Mastercard съобщиха преди месеци, че внедряват на българския банков пазар иновативното дигитално решение – Въглероден Калкулатор.

В съобщение на сайта на банката пише, че „Mastercard, в сътрудничество с шведската финтех компания Doconomy, имплементира Mastercard Въглероден Калкулатор с цел повишаване на екологичното съзнание и поведение на всички свои партньори по целия свят – компании, потребители и обществата за възстановяване на горите“.

За всяка трансакция, извършена с карта, напълно автоматизираният Aland Index, разработен от Doconomy, ще изчислява ефекта от нея, конвертиран като въглероден еквивалент (CO2) на основание цената на покупката и емисионния фактор, който варира за различните сектори от икономиката. Резултатът ще се визуализира в мобилното приложение на банката.

„Mastercard Въглероден Калкулатор дава на клиентите на ЦКБ АД, ползващи дебитни и кредитни карти Mastercard и VISA визуална представа за въглеродния отпечатък на всяка закупена стока или услуга“, пише в съобщението.

Обяснението на банката е, че „всеки от нас допринася за натрупването на CO2 в атмосферата, което води до климатични промени и оставя негативен отпечатък в околната среда.“

В случая с банката във Великобритания дори има инструкции как да се борим с климатичните промени. Когато пием мляко и ядем месо, животните, от които са произведени тези продукти, са отделили метан в атмосферата под формата на газове, които отделят. Така ние причиняваме климатичните промени. Затова от банката препоръчват да станем вегитарианци.


Източник: Обективно

Няма коментари по темата

Напиши коментар