Сайт за безплатни обяви

Pfizer, Урсула фон дер Лайен и корупция за 35 милиарда евро

Pfizer, Урсула фон дер Лайен и корупция за 35 милиарда евро

  • bgnote
  • 14 Ян 2023 14:47
  • 280

Европейската прокуратура започна разследване на покупките на ваксини срещу коронавирус от ЕС, съобщение, което ще насочи вниманието към ролята на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса, – съобщава POLITICO (https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-pfizer-eu-prosecutors-office-opens-investigation-into-covid-vaccine-purchases/) .

Европейската прокуратура (EPPO) и независим орган на ЕС отговаря за разследването и преследването на финансови престъпления, включително измами, пране на пари и корупция, според доклада.

В съобщението си органът не уточнява кой се проверява, нито кои договори са били обект на проверка. Но въпреки това, две други агенции за наблюдение обърнаха внимание на сделката фон дер Лайен – Pfizer.

„Това изключително потвърждение идва след изключително високия обществен интерес. На този етап няма да бъдат оповестявани повече подробности“, казаха от EPPO.

През април 2021 г. „ Ню Йорк Таймс (https://www.nytimes.com/2021/04/28/world/europe/european-union-pfizer-von-der-leyen-coronavirus-vaccine.html) “ за първи път съобщи за текстови съобщения, разменени между фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-големия договор за доставка на ваксини в ЕС – за до 1,8 милиарда дози ваксина на BioNTech/Pfizer. Сделката ще бъде на стойност до 35 милиарда евро, ако бъде напълно упражнена, според изтеклите цени на ваксините.

През януари тази година омбудсманът на ЕС обвини Комисията в лошо управление, защото не е потърсила текстовите съобщения в отговор на искане за свобода на информацията. Без да потвърди съществуването на текстовете, Комисията твърди в своя отговор, че „краткотрайни, ефимерни документи не се пазят“. В него се казва, че търсенето на текстовите съобщения не е дало никакви резултати.

Миналия месец Европейската сметна палата публикува гореспоменатия доклад (https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2022/09/12/SR-19-2022-COVID-19-vaccine-procurement.pdf), в който се казва, че Комисията е отказала прозрачност по отношение на подробностите за личната роля на фон дер Лайен в договора на Pfizer .

В него органът за надзор на бюджета установи, че шефът на ЕС се е подвел, за да сключи лично предварителна сделка с Pfizer , вместо да разчита на съвместни екипи за преговори.

Белгийският социалист, член на Европейския парламент (ЕП) Катлийн ван Бремпт каза, че трябва да се разгледат „няколко аспекта“ от договора с Pfizer, включително „текстовите съобщения между председателя на Комисията и факта, че няма хартиена следа от предварителните преговори на първа инстанция.”

Според POLITICO, „специалната комисия на Европейския парламент за COVID-19“, добавяйки, че както омбудсманът на ЕС, така и член на Европейската сметна палата са се явили пред групата.

„Комисията [COVID-19] ще следи този случай с голямо внимание“, каза Ван Бремпт.

Източник: https://moderndiplomacy.eu/2022/10/21/pfizer-ursula-von-der-leyen-and-e35-billion-corruption/

Няма коментари по темата

Напиши коментар