Сайт за безплатни обяви

„Троцки на 21 век“: защо все повече страни смятат Сорос за враг

„Троцки на 21 век“: защо все повече страни смятат Сорос за враг

  • Владимир Ардаев
  • 23 Ян 2023 07:45
  • 268

Израелският Кнесет разглежда законопроект, който местните медии наричат "закона на Сорос". Приемането му ще спре паричните потоци към нестопански организации от фондация "Отворено общество", създадена от американския финансист и филантроп Джордж Сорос. Тази благотворителна институция разпределя дарения за либерализацията на държавните структури по целия свят, докато има все повече и повече страни, където дейността й се счита за нежелателна.

Израел

Авторът на документа, депутатът от "Ликуд" Мики Зохар, е убеден, че приемането на неговия законопроект ще попречи на "антисемитски донори, подстрекатели и врагове на Израел" да помогнат на тези, които подкрепят в страната му. На първо място, става дума за радикалните леви организации Adala, B'Tselem, Shovrem Shtika, Ir Yamim, Machsom Watch, Yesh Din и New Israel Fund. Всички те получават дарения от фондация "Отворено общество", на която Джордж Сорос преведе пореден транш от 18 милиарда долара преди около месец.

„Възнамерявам да популяризирам този важен закон с подкрепата на ръководителя на правителството, за да защитя израелската демокрация от опитите на враждебни елементи да й навредят“, каза членът на Кнесета.

По-рано израелското външно министерство излезе с изявление за Сорос, в което се твърди, че „този човек многократно се е опитвал да подкопае демократично избраните правителства на Израел, подкрепяйки различни организации, които се занимават с разпространение на лъжи срещу еврейската държава и се опитват да я лишат от право на самозащита“. Според израелския политолог Авигдор Ескин, милиардерът, който заема 29-то място в списъка на най-богатите хора на планетата според списание Forbes, отдавна се е превърнал в изключително нежелан човек в тази страна - въпреки еврейския си произход и биографията на Холокост оцелял.

"Сорос винаги е бил системен противник на Израел. Неговото "Отворено общество" е подкрепяло и продължава да подкрепя структури, които подкопават държавната политика. И ние говорим не само за финансиране на открито антиизраелски маршове, но и за опити за пряка намеса в политическите процеси в страната“,

казва Авигдор Ескин.

Политологът припомня, че по време на предизборната кампания в Израел през 2015 г. Държавният департамент на САЩ преведе 350 хиляди долара на израелската организация OneVoice International, финансирана от Сорос, за да се противопостави на избора на Нетаняху - този факт беше потвърден от Конгреса на САЩ. С тези пари, с помощта на други организации, тя целенасочено търси компромати за премиера, публикува платени обяви срещу него във вестниците и разпространява слухове.

Преди година в интернет бяха публикувани имейли, откраднати от хакери от пощенските сървъри на Отворено общество. От тях следва, че милиардерът е инвестирал милиони долари в борбата срещу израелската държава под мотото за защита на правата на националните малцинства в тази страна.

Хакерите от DCLeaks направиха публично достояние още един любопитен документ - т. нар. " списък на Сорос (https://legacy.gscdn.nl/archives/images/soroskooptbrussel.pdf) ". Обемното методическо ръководство съдържа информация за 226 членове на Европейския парламент, които Отворено общество смята за свои идеологически съюзници и възнамерява да включи в насърчаването на либералните ценности, по-специално като толерантно отношение към мигрантите в Европа, насърчаване на равенството между половете , легализиране на еднополовите бракове. Като критерии за "идеологическа близост" се посочват и европейският вектор на развитие на Украйна и конфронтацията с Русия.

Унгария

Демаршът срещу Сорос в Израел беше продължение на скандала, избухнал през пролетта в Унгария, когато там беше приет закон за образованието, изменен, позволяващ закриването на Централноевропейския университет (CEU), основан и спонсориран от милиардер. Медиите отбелязват, че появата на този закон е резултат от дълга конфронтация между Джордж Сорос и унгарския премиер Виктор Орбан.

Ръководителят на унгарското правителство многократно е обвинявал десетки неправителствени организации, финансирани от Отворено общество, че се опитват тайно да влияят върху политиката на страната му, преди всичко политиката й за противопоставяне на миграционната програма на ЕС. Правоприлагащите органи многократно са осъждали тези организации, че оказват помощ на нелегални имигранти, опитващи се да влязат в Унгария, за да получат статут на бежанец. Орбан открито заяви, че бюрократите от Брюксел и Сорос са "нападнали Унгария", планирайки да заменят населението й с мигранти.

Според Виктор Орбан одитите са разкрили редица нарушения в дейността на чуждестранни образователни институции в Унгария, включително CEU. По-специално две дипломи, издадени от университета, го поставят в привилегирована позиция и лишават унгарските университети от възможността да се конкурират с него.

В защита на CEU в страната се проведоха многолюдни демонстрации, изказаха се редица унгарски и чуждестранни организации. През април обаче президентът Янош Адер подписа закон за образованието, изменен, за да позволи закриването на университета.

Борбата на Орбан със Сорос обаче не приключи дотук. След поредното обвинение от страна на милиардера на унгарското правителство, че не е готово да приеме мюсюлмански бежанци, в цялата страна заляха протести срещу намесата във вътрешните й работи. По време на тази протестна кампания, инициирана не без участието на Орбан, по улиците на градовете бяха окачени плакати, изобразяващи Сорос и изискващи „да не се меси“ в унгарската политика.

Радикалните екстремистки групи не пропуснаха да се възползват от ситуацията, а някои от плакатите бяха с откровен антисемитски и неонацистки характер - с намеци за еврейския произход на американския милиардер. Това от своя страна предизвика протести както от унгарската еврейска общност, така и от израелското външно министерство.

„Скоро премиерът Нетаняху направи официално посещение в Будапеща, по време на което изрази подкрепа за Виктор Орбан в критиките му към дейността на Джордж Сорос. Това беше неочаквано, но беше напълно разбрано в Израел“, казва Авигдор Ескин.

Източна Европа 

Една след друга в борбата срещу задграничния филантроп се включиха и други източноевропейски държави. Полските власти се заеха да спрат разпределението на пари от Норвегия в страната, които финансираната от Сорос фондация Батори, която управлява почти милиард евро, изпраща на полски неправителствени организации с цел постигане на смяна на правителството до 2020 г. Само през 2014 г. Батори разпредели между тях около 130 милиона PLN (приблизително 31,7 милиона евро). Полша отбелязва, че въпреки че "насърчаването на парламентарната демокрация" е официално обявено, в действителност това е атака срещу традиционните католически ценности, които се подкрепят както от мнозинството от населението, така и от правителството.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че контролираните от Сорос организации се стремят да унищожат националната идентичност на полското общество и подкрепи налагането от правителството на ограничителни мерки срещу тях. На свой ред чешкият президент Милош Земан обвини "Отворено общество", че се опитва да се намеси във вътрешните работи на Чехия.

„Имам сериозни въпроси към г-н Сорос. Неговите фондации и структури финансират около 90 организации в Румъния, които се занимават със съмнителни политически дейности и организират протести“, каза Ливиу Драгня, лидер на Румънската социалистическа партия, който призова за по-строг контрол върху не- правителствени организации.

Политици в България, Сърбия и Словакия направиха подобни изявления по различно време.

Съединени щати 

В САЩ Джордж Сорос традиционно лобира за интересите на Демократическата партия, която е най-близка до него идеологически. През 2004 г. той похарчи 27 милиона долара за борба с републиканския кандидат Джордж У. Буш, чиято политика смяташе за опасна за страната и света. След това участва в създаването и финансирането на Демократическия алианс, обединяващ прогресистите в рамките на Демократическата партия. На миналогодишните президентски избори той подкрепи кандидатурата на Хилъри Клинтън и се превърна в един от най-гласовите критици на новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Значителни средства - около 600 милиона долара - милиардерът инвестира в кампания за реформи в американското законодателство, насочени към легализиране на марихуаната и премахване на наказателните санкции за употреба на наркотици. Повечето от даренията му отидоха в неправителствената организация Drug Policy Alliance със седалище в Ню Йорк.

В края на лятото на уебсайта на Белия дом се появи петиция (https://petitions.whitehouse.gov/petition/declare-george-soros-terrorist-and-seize-all-his-related-organizations-assets-under-rico-and-ndaa-law) с искане Сорос да бъде обявен извън закона и активите му да бъдат конфискувани във връзка с обвинения в тероризъм. Авторът твърди, че мултимилиардерът е виновен за „дестабилизация и бунтовни действия“ срещу Съединените щати, неправомерно и нездравословно влияние“ върху Демократическата партия на страната и финансиране на „десетки, може би стотици“ подривни организации, които се стремят да докарат сегашната администрация до „колапс". Той призовава действията на Сорос да се квалифицират като особена форма на тероризъм, „идващ отвътре".

Повече от 150 000 американци са подписали петицията.

Великобритания 

Смята се, че Обединеното кралство е пострадало най-много от действията на Джордж Сорос. През септември 1992 г. той направи повече от един милиард долара за един ден, като извърши мощна операция на валутния пазар - купи огромно количество британски лири и ги обмени за германски марки. Това предизвика моментално обезценяване на британската валута, след което той започна да бъде наричан "човекът, който срина Bank of England". И въпреки че мнозина смятат, че личната роля на милиардера в катастрофалния срив на паунда е силно преувеличена, остава фактът, че дейността на Сорос беше забелязана от други играчи, които след него също започнаха да продават британски пари и да изкупуват валутата на други държави, което доведе до финансов катаклизъм.

Сривът на паунда предизвика икономическа криза в Обединеното кралство, цените на стоките се повишиха, а безработицата рязко нарасна. Страната трябваше да преодолява тези последствия в продължение на няколко години.

Ново нападение срещу Обединеното кралство беше извършено точно онзи ден. Този път целта беше самият Бъкингамски дворец. Международният консорциум за разследваща журналистика публикува материали, които свидетелстват за офшорни инвестиции на кралския двор. И въпреки че формално тези действия не противоречат на закона (доходите на кралицата не се облагат с данък), имиджът на кралското семейство е нанесен тежък удар.

Няма съмнение, че Сорос стои зад атаката - фондация "Отворено общество" е най-известният и най-голям спонсор на консорциума.

Световен пожар в кръв 

В Русия дейността на Отворено общество през 2015 г. беше призната за нежелана и прекратена. Пикът на дейността му тук идва през 90-те години, когато страната тръгва по пътя на либералните и демократични реформи. Политологът и по това време известен политик Сергей Станкевич си спомня добре този период. Той нарича американеца „Троцки на 21 век“.

"Лев Троцки искаше световна революция, той вярваше, че е дошло времето да обедини човечеството с общи ценности, една идея и под единно ръководство. Той смяташе националните държави за остарели. Джордж Сорос се ръководи от приблизително същата идея: той смята национални държави анахронизъм и е убеден, че е дошло времето да обединим човечеството под либерално-демократичните ценности и под единно либерално-демократично ръководство“, казва Сергей Станкевич.

Троцки постига целите си чрез революции и революционни войни. Сорос вярва, че за да постигне целите си, е необходимо либерално-демократичните правителства да дойдат на власт в някаква критична група държави, които след това да обединят сили и да разпространят своите ценности в останалия свят.

"Именно тази идея завладя този изключителен във всички отношения човек. Той натрупа голяма сума пари за това, създаде необходимата организационна структура и започна да я прилага на практика. Въпреки това, тъй като целите му не включват просто комбиниране на усилията на различни страни, но тяхното обединяване и разпадане, тогава дейността му среща все по-яростна съпротива от страна на националните правителства. Това се случи в Русия, това се случва сега в много други страни по света и броят на тези държави расте", обобщава Станкевич нагоре.

Няма коментари по темата

Напиши коментар